___________________
Lite Fakta Om Japan


Sidan skapad av
Tor


.........Geografi och Folk

 • Japan är 377,835 kvadratkilometer och har 127 miljoner invånare. Befolkningen är relativt homogen med 99% etniska japaner. Resterande folkgrupper är koreaner (ca 510 000), kineser (245 000), brasilianer (180 000) och filipiner (90 000) och andra (240 000).

 • Huvudstad är Tokyo som ligger på östkusten. Tokyo kallades förut Edo och är med förstäder världens mest befolkade stadsområde med ca 34 miljoner människor. Staden beräknas drabbas av en mycket stark jordbävning vart 60:e år, senast 1923 dåstora delar av staden ödelades.

 • Japaner lever längst i världen. Män lever ca 77.74 år och kvinnor 84.51 år (2004, CIA The World Factbook). De har också enligt vissa undersökningar högst medel-IQ i världen.

 • 84% av befolkningen bekänner sig till både shintoism and buddism. 0,7% är kristna.

 • Hela 90% av Japan är berg, dvs. starkt kuperad och obrukbar/obebyggbar terräng. Populationstätheten är enorm och folk bor trångbott jämfört med Sverige.

 • Japan ligger mitt där tre plattor möter varandra och drabbas av ca 1500 jordbävningar varje år. Ön är dessutom hårt ansatt av tyfoner, flodvågor "tsunami", skyfall och har många aktiva vulkaner.

 • Japan har inga större naturresurser men lyckades ändå gå från veritabel medeltid till supermakt på bara 50 år från det att shogunen (militär diktator) avsatts 1867. En förklaring till detta snabba framsteg är utöver ren kapitalism japanernas arbetsmoral, sammarbetsförmåga och entusiasm och nyfikenhet för det nya och främmande. Efter kriget förvånade Japan än igen världen med en hittils omatchad tillväxt under tre årtionden och skapandet av en modern välfärdsstat. Man kallar det det japanska undret.

Historia och Politik

 • Japans kejsare heter Akihito och är Japans statsöverhuvud men har likt Sveriges kung ingen makt.

 • Japan hade aldrig ockuperats av främmande makt fram till kapitulationen mot USA 1945. År 1274 skulle de dittills ohejdade och fruktade mongolerna inlemma Japan i sitt imperium. Japanerna lyckades dock med nöd och näppe kämpa bort armén från strandhuvudet nära nuvarande Fukuoka varefter en förbipasserande storm vräkte resterande fiendeflotta till havets botten. 7 år senare återvände mongolerna igen med 4400 skepp och en över 100 000 soldaters armé med överlägsen stridsteknik. En för årstiden mycket ovanlig och våldsam tyfon anlände dock igen och sänkte hela armadan med man och allt innan de ens fick landstiga. Denna vind ansågs vara en gudomlig vind, "kamikaze".

 • Japan var från 1638 till 1853 helt stängt mot omvärlden. Skeppsbrutna västerlänningar fick inte beskådas av allmänheten utan låstes in i insynsskyddade burar. Och japaner som lämnat landet otillbörligt avrättades vid återvändan.

 • Den japanska krigsmakten utövade stor grymhet och terror mot befolkningen i ansatta länder under andra världskriget. Detta infekterar förhållandet till tex. Korea och Kina idag. I Nordkorea handlar moderna matteböcker för lågstadiet om att döda japanska soldater.

 • De två största religionerna är Buddhism och Shintoism. De flesta yngre är ateister men de båda religionerna gör sig fortfarande gällande genom många traditioner och ritualer.

 • Japan ger varje år ca 70 000 000 000 kr i u-landsbistånd (högst i världen), och en betydande del går till Kina. Dess starka företag är också en tillväxtmotor som hjälpt stora delar av Östasien ur fattigdom.

 • Som enda nation i världen har Japan ett förbud mot krig i sin grundlag. På senare tid har den dock mjukats upp för att möjliggöra hjälp i fredsbevarande insatser, något som vållat stort missnöje i Japan. De japanska fredsbevarande trupperna i Irak är de första på utländskt territorium sedan andra världskriget.

 • Japans kejsardynasti är världens äldsta obrutna, åtminstone 2200 år. Han anses förvånande nog fortfarande av vissa vara gudomlig och åtnjuter fortfarande väldig respekt, om än ingen réel makt.

 • Hiroshimas borgmästare skriver varje år ett personligt brev till alla atomvapeninnehavande länders statshuvuden där denne ber dem avskaffa atomvapen. Japan är det enda landet i världen som bombats med atombomb.

 • De två atombomberna mot Hiroshima och Nagasaki i Augusti 1945 tog 90 000 respektive 70 000 liv och var och är ofattbara mänskliga katastrofer. Intressant är dock att betänka vad som förmodligen hade hänt om de inte släppts. Japans militära ledning var fanatisk och planerade att kämpa till slutet med den enda kraft som fanns tillgänglig: enorma mängder självmordskrigare. Mottot var: hellre dö än vanhedras. Åldringar, barn och kvinnor i hela landet tränades med huvudsakligen med bambuspjut eller för att användas som mänskliga bomber. Strategin var att de allierade skulle mötas med sådana mängder av mänskliga sköldar att ammunitionen skulle ta slut. Vissa höga generaler förespråkade tom att hela det japanska folket skulle begå ett ärorikt massjälvmord.

  Historiker är eniga om att flera miljoner liv skulle krävts vid invasion av Kyushu vilket var nästa steg i Amerikas plan att få slut på kriget. Norra Japan skulle ha invaderats av Sovjet med svårartade följder för befolkningen (uppdelning, kommunistisk diktatur), och oanade konsekvenser för omvärlden. Nu hann Sovjet bara med att invadera en liten ö utanför Hokkaido, som de fortfarande vägrar släppa och är ett tvistemål mellan nuvarande Ryssland och Japan.

  Efter att ha insett den nya bombens enorma förödelsekraft tog kejsare Hirohito självmant tag i beslutet att kapitulera utan att konsultera landets militära ledning. Den 15 augusti sändes ett tal ut där han bad sitt folk att lägga ner vapnen och "uthärda det outhärdliga".

Kuriosa

 • Det sägs att man kan ställa klockan efter ett japanskt tåg. De kommer i princip in på sekunden och försenas bara vid större naturkatastrofer.

 • Japaner ser solbränna som just en skada på huden. Vid fint väder använder de flesta äldre kvinnor parasoll/solmössa utöver solskyddande kräm med blekmedel i.

 • Tunnelbanan är så packad i Tokyo att de har anställda som puttar in folk i vagnarna. Detta är ingen vandringssägen.

 • Allting kan köpas i automater på gatan. Till det mer spektakulära hör varm nudelsoppa (ramen), glass, varmt the på burk, porrtidningar, öl, sake, cigaretter och munskydd. Vandalism av apparaterna som finns överallt är väldigt ovanligt.

 • Den billigaste hotellsorten är s.k. kapselhotell. Du sover i en rund cylinder något större än din kropp. Bekvämt inredd med TV ovanför huvudet. En annan hotellvariant är "Love-hotell" där du kan få vara privat när du verkligen vill det. Ligger här och där, har robotiserad reception och alltid intressanta teman på rummen.

 • Det finns en speciell nationell helgdag med namnet "Respektera de äldre". Givetvis gör man det annars också, men lite ledighet kan väl vara berättigad...

 • Som japan förväntas man bestiga vulkanen och landssymbolen Fuji en gång innan man dör. Men se upp; den som gör det två gånger anses vara idiot.

Vill du veta mer om Japan? Köp en bok!___________________